Wat is detacheren?
​
Detachering is het lenen van personeel van een derde partij, iets anders dan mensen inhuren via een uitzendbureau. Wanneer kiest u voor detachering en welke afwegingen maakt u ?
Detacheren is het inhuren van personeel via een detacheringsbureau of uitzendbureau welke deze diensten verleend. Vaak gebeurt dit op basis van langdurige overeenkomsten. Het bureau heeft de mensen in dienst en jij huurt hen voor een periode in. Formeel is het detacheringsbureau dus de werkgever van de te detacheren werknemer. Als inhuurder bent u opdrachtgever van het detacheringsbureau en de werknemer is een ingeleende werknemer voor u. Omdat het detacheringsbureau de werkgever is, loopt het detacheringsbureau de werkgeversrisico’s bij ziekte (doorbetaling van het loon) en bij ontslag (ontslagvergoeding).
Wat kost detacheren?
Detacheren is duurder dan het inhuren van personeel via een uitzendbureau. Omdat het detacheringsbureau het werkgeversrisico draagt, zal deze een deel van het risico verdisconteren in de opslag die zij op het uurtarief van de te detacheren werknemer hanteert. Wat dat uurtarief is en welke opslag daarbij wordt berekend, hangt onder meer af van de specialisatie en ervaring die u vraagt.
​
Waarom kiezen voor detachering?
​
De meest voorkomende redenen van ondernemers om mensen te detacheren zijn:
-
Ziektevervanging;
-
Speciale projecten;
-
Zwangerschapsverlof;
-
Een verlengde proeftijd;
-
Extra ondersteuning tijdens drukte.
De voordelen van detachering?
-
U kunt gemakkelijk en snel aan hoogopgeleid personeel komen;
-
Het detacheringsbureau biedt u mensen aan waar u vervolgens een sollicitatiegesprek mee hebt. Dan kunnen beide partijen kijken of zij willen samenwerken;
-
De geselecteerde arbeidskrachten hebben in de meeste gevallen al ervaring opgedaan in verschillende bedrijven. Dit kan een voordeel zijn omdat ze brede kennis hebben;
-
U bind de mensen maar tijdelijk aan u. Als de economie in elkaar zakt of u heeft financieel wat minder ruime , dan hoeft u geen mensen te ontslaan;
-
Het is goed voor uw bedrijf om regelmatig nieuwe mensen in de onderneming te hebben. Zij komen weer met nieuwe ideeën en sporen de oude kern aan. Een mix van mensen die al langere tijd bij je werken en nieuwe mensen is ideaal.
Arbeidsvoorwaarden
​
Gedetacheerden kunnen een arbeidscontract van u krijgen maar veel vaker komt het voor dat het detacheringsbureau de werknemer volledig in dienst neemt. Het voordeel is dat de detacheerders veel zekerheid hebben. Je hebt altijd te maken met twee partijen, de detacheerder en het bureau welke het regelt. Dat houdt in dat een detacheerder niet alleen met zijn bureau maar ook met u moet overleggen over vakanties bijvoorbeeld. U als ondernemer blijft ook verantwoordelijk voor de medewerker op de werkvloer.
​
Wat staat er in de overeenkomst?
​
Bij detachering komen drie partijen kijken. Heldere afspraken zijn daarom belangrijk. Deze worden vastgelegd in een detacheringsovereenkomst. Maar wat staat er nu eigenlijk in zo’n contract? Enkele zaken waarover deze overeenkomst duidelijkheid biedt zijn:
-
De duur van de opdracht;
-
De plaats van de opdracht;
-
Het salaris per tijdseenheid;
-
De secundaire arbeidsvoorwaarden;
-
De voorwaarden met betrekking tot geheimhouding.
​
​
​